Bedrijfsdiefstal

Tegenwoordig wordt er in veel winkels gestolen en daarom nemen ondernemers steeds meer maatregelen om deze diefstal door klanten te voorkomen. Maatregelen kunnen variëren van camera's en detectiepoortjes tot productbeveiliging om zo diefstal tegen te gaan.

Er is echter een ander enorm probleem wat minstens net zo groot is, namelijk diefstal door het eigen personeel.

Vormen van bedrijfsdiefstal


Bedrijfsdiefstal is behalve het direct stelen van geld en/of goederen ook nog in andere vormen te vinden. Het komt vaak voor dat de medewerker bewust korting geeft of zaken weggeeft aan familie en/of vrienden. Besef wel dat dit voor 100% ten laste komt van uw winst.

Een vertegenwoordiger die iets anders doet dan klanten bezoeken, een medewerker die privézaken in uw tijd aan het regelen is of een medewerker die uitgebreid aan het internetten is in uw tijd, is ook een vorm van diefstal. Er wordt immers tijd van u gestolen.
Het is ook maar waar u als ondernemer de grens legt: mogen de medewerkers wel kopietjes maken voor de sportvereniging of een postzegel gebruiken voor privé post? Mogen ze een doosje nietjes, paperclips, een pak papier of een laptop mee naar huis nemen?

De buitendienstmedewerker die even de auto van partner of kind vol tankt met uw tankpas mag natuurlijk ook niet vrijuit gaan.

Als u een geen controle uitoefent, zult u merken het steeds verder uit de hand gaat lopen. Heeft u een loodgietersbedrijf, dan zal de werknemer een paar onderdelen afrekenen en de rest meenemen. Heeft u een winkel, dan neemt u personeel echt goederen mee naar huis.

Heb ik last van diefstal binnen mijn bedrijf?


Uit een uitgebreid onderzoek is naar voren gekomen dat bij maar liefst 80% van alle bedrijven door het personeel gesloten wordt! Wijkt uw bruto marge ineens af zonder dat daar directe aanleiding voor is? Houden uw medewerkers er een uitgavenpatroon erop na die niet strookt met de beloning? Krijgt u signalen van uw klanten? Zijn er bepaalde kosten die uit de pas lopen? Denk aan een auto die 1 op 8 loopt terwijl 1 op 12 gebruikelijk is.

De kans dat er iets mis is, is dan erg groot. Vaak wordt er gelijk gedacht aan die ene nieuwe medewerker of stagiaire als boosdoener, maar onze ervaring leert echter dat medewerkers met een lange staat van dienst zeker niet uitgesloten mogen worden. Medewerkers willen graag een stukje compensatie of waardering voor het werk dat zij al sinds lange tijd verrichten.
Om bedrijfsdiefstal op te sporen en in het vervolg te voorkomen kunt u bedrijfsrecherche inzetten. Een goed huishoudelijk reglement is tegenwoordig elementair. U moet namelijk goed omschrijven waar u vindt dat de grenzen liggen van wat wel en niet kan. Hiermee voorkomt u bij calamiteiten echt heel veel problemen en kosten.

Herkent u bovenstaande zaken en denkt u dat er bedrijfsdiefstal plaatsvindt binnen uw onderneming? Maak dan een afspraak voor een kosteloos intakegesprek. Wij kunnen dan de mogelijkheden binnen uw situatie bespreken. Diefstal door uw eigen personeel is een uitermate serieuze zaak die u professioneel aan moet laten pakken. Bij "zelf dokteren" loopt u een groot risico dat u de zaken niet volledig volgens de wet aanpakt en daarmee het probleem alleen maar groter maakt.