Bedrijfsfraude - fraude door personeel

Het gebeurt regelmatig in bedrijven dat er diverse vormen van fraude plaatsvinden. Dat de werkelijkheid anders wordt voorgedaan dan deze daadwerkelijk is. Vaak heeft u al een gevoel dat er iets niet klopt, maar weet u de vinger niet op de zere plek te leggen. De oorzaak van de bedrijfsfraude is namelijk ook lastig te ontdekken en vandaar dat NMS Recherche zijn diensten verleent in de vorm van bedrijfsrecherche.

Werkzaamheden bij bedrijfsfraude

De werkzaamheden die NMS Recherche uitvoert rondom het thema bedrijfsfraude zijn zeer divers en vandaar dat deze ook het beste te illustreren zijn aan de hand van enkele cases.

Wilt u graag weten hoe NMS Recherche de problemen binnen uw bedrijf aan kan pakken? Lees dan hieronder meer over de bedrijfsfraude cases of neem contact met ons op via 0318-725220.

Fraude / diefstal door personeel

Een directiesecretaresse krijgt in het café te horen dat "Jan" heel voordelig aan schroefboormachines kan komen, uitgerekend van het merk waar zij importeur van zijn. De opvolgende weken heeft de directie de voorraden nauwlettend in de gaten gehouden en er bleken inderdaad schroefboormachines te verdwijnen.

Uiteindelijk hebben wij in het magazijn verborgen camera’s geïnstalleerd. Op de beelden waren echter in eerste instantie geen onregelmatigheden zichtbaar, totdat het ons opviel dat er steeds voor één specifieke vervoerder een los doosje op de pallets gezet werd, terwijl de zending al klaar stond. Wij hebben vervolgens contact opgenomen met de baas van de transporteur met de vraag of wij het onderzoek voort mochten zetten op die werknemer. Nadat we groen licht gekregen hadden, bleek dat de chauffeur stelselmatig met een zeer herkenbaar doosje onder zijn arm een pitstop thuis maakte.

Na een confronterend gesprek met beide heren, zijn ze beide op staande voet ontslagen en is er aangifte gedaan bij de politie. Het onderzoek naar deze bedrijfsfraude / bedrijfsdiefstal heeft in totaal bijna 6000, - euro gekost.

Bedrijfsfraude bij faillissement

Een middelgroot bouwbedrijf gaat failliet. De directeur wordt vanwege allerlei redenen door de curator hoofdelijk aansprakelijk gesteld. Onder het motto "van een kale kip kan men niet plukken" had de directeur zijn zaakjes redelijk goed voor elkaar. Ogenschijnlijk had de directeur namelijk vrijwel geen privé vermogen: de bankrekeningen waren leeg, de woning stond op naam van de echtgenote en de S-klasse was verruild voor een VW golf.

Door een open bronnen onderzoek kwamen wij er echter al snel achter dat de directeur wel erg vaak in Marbella verbleef. In opdracht van de curator zijn we na een "tip" via FaceBook, vertrokken naar Spanje. Soms zit het mee en soms zit het tegen, maar nog geen uur na onze aankomst zien wij de directeur prinsheerlijk op een terras zitten! De rest was kinderspel. Een paar daagjes observeren leverde een huis en een boot op. Ondanks dat de woning en de boot op een Spaanse SL stond, was de DGA snel gevonden. Als je dan ook nog je bonnetje van een geldautomaat op straat gooit, is het achterhalen van een redelijk gevulde bankrekening ook geen rocket science meer.

De curator heeft stappen ondernomen en de directeur is uiteindelijk redelijk berooid achter gebleven. De crediteuren hebben bijna 70% van hun vorderingen ontvangen. Inclusief alle kosten kwam het bedrijfsfraude-onderzoek uit op 8200,- euro.

Digitale recherche

In het huishoudelijk reglement van een handelsonderneming, stond alles heel goed beschreven: het privé internetten in de baas zijn tijd was niet toegestaan en expliciete websites waren ten strengste verboden. Toch was er een werknemer die stelselmatig vensters weg klikte als de werkgever of een van de collega’s zijn bureau passeerde. Aangezien de productiviteit van de werknemer te wensen over liet, was het voor de werkgever tijd voor een goed gesprek.

De werknemer ontkende ten stelligste en vertelde slechts met werkgerelateerde zaken bezig te zijn. Nadat het enkele weken goed ging, verviel de werknemer als snel in het oude patroon. Omdat er in de geschiedenis en de logbestanden geen onregelmatigheden naar voren kwamen, besloten wij een zwaarder middel in te zetten.

Zelfs wij schrokken van de uitkomst. De heimelijk geïnstalleerde log-software wees uit dat mijnheer meer dan 90% van de tijd bezig was met chatten en volwassenen websites. Na de confrontatie is er een vaststellingsovereenkomst gemaakt en heerst er weer vertrouwen en rust op het kantoor. De kosten van deze digitale recherche inclusief software waren 2800, - euro.

Meer informatie

Wilt u ook graag meer inzicht, transparantie en rust binnen uw bedrijf? Neem dan contact met ons op.