Bedrijfsrecherche cases

Bekijk hier verschillende, waargebeurde, cases die de bedrijfsrecherche van Recherchebureau NMS heeft opgelost.

Bedrijfsdiefstal door een werknemer in de winkel

Een detailhandelaar wordt door een kennis van hem getipt dat hij in zijn winkel alleen een PIN bonnetje mee kreeg, maar geen kassabon. De winkeleigenaar is daarop de PIN bonnen gaan vergelijken met de kassa aanslagen. Bij de eerste controle bleek dat er een groot aantal PIN transacties niet aangeslagen waren op het kassasysteem.

Na het installeren van verborgen camera’s wordt al snel duidelijk hoe het zit. Een werkneemster liet de klanten met PIN betalen maar sloeg de goederen vervolgens niet op de kassa aan. Na een paar PIN bonnetjes opgespaard te hebben, haalde zij vervolgens het bedrag contant uit de kassa en stopte dat in haar zak. Hierdoor klopte de kas uiteindelijk. Na een confronterend gesprek met de werkneemster bekende zij de bedrijfsdiefstal ofwel verduistering in dienstbetrekking. De werknemer is op staande voet ontslagen, er is aangifte bij de politie gedaan en de procedures zijn aangescherpt. De kosten van het onderzoek waren bijna 3000,- euro.

Ziekteverzuim onderzoek

Een directeur van een loodgietersbedrijf hoort in de wandelgangen dat zijn "zieke" werknemer er flink op los klust. In een gesprek met de werknemer ontkent die dat in alle toonaarden. Omdat een enkele klus als een incident gezien kan worden, hebben we er voor gekozen om iets langer onderzoek te doen. De eerste week leek het alsof de werknemer rook dat wij hem in de gaten hielden en gebeurde er helemaal niets. Aangezien de geruchten toch wel heel sterk waren, hebben we niet opgegeven en in de tweede week ging mijnheer inderdaad flink aan de slag. Ondanks zijn problemen met zijn rug was hij in staat om in zijn eentje CV ketels en boilers te sjouwen en te plaatsen. Saillant detail was dat hij ook nog eens materialen van het bedrijf gebruikte. Inmiddels is de werknemer op zoek naar nieuw werk. De kosten van dit onderzoek waren 4200,- euro.

Merkfraude

De importeur van een bekend merk reiskoffers kreeg vanuit verschillende kanten te horen dat hun reiskoffers ver onder de kostprijs aangeboden werden. Na een proefaankoop bleek het hier om redelijk gelijkende falsificaten te gaan. Uiteindelijk hebben wij door middel van statische- en dynamische observaties de bron kunnen achterhalen.

Het bleek dat iemand vanuit zijn zolderkamertje een container goedkope koffers uit China over had laten komen en deze in een loods voorzag van nieuwe dozen, merkstickers, garantiebewijzen en dergelijke. Met het door ons aangeleverde bewijsmateriaal heeft de importeur aangifte bij de politie gedaan. De nep koffers zijn in beslag genomen en de dader wordt vervolgt. De kosten van dit onderzoek waren 5800,- euro.

Bedrijfsfraude

Per ongeluk kwam de directeur van een handelsbedrijf erachter dat zijn vertegenwoordiger helemaal niet de klant bezocht had die hij in zijn rapportage had staan. Een paar telefoontjes door de directeur naar verschillende klanten, leerde al snel dat de rapportage van de vertegenwoordiger volledig uit zijn duim gezogen was. Na een "goed" gesprek beloofde de vertegenwoordiger beterschap.

Na enkele weken zijn wij eens een weekje "mee gereden" met de vertegenwoordiger. Uit onze observaties bleek dat de vertegenwoordiger gemiddeld 3 van de 8 uur aan het werk was. De andere 5 uur gingen op aan het lezen van de krant en kleine pitstop thuis van circa 3 uur. De vertegenwoordiger werkt nu ergens als productiemedewerker. De kosten van dit onderzoek naar deze bedrijfsfraude waren iets meer dan 6.000,- euro. De klanten zijn overgenomen door de andere vertegenwoordigers en het bedrijf had de kosten er in 3 maanden weer uit.

Meer informatie

Wilt u ook graag meer inzicht, transparantie en rust binnen uw bedrijf? Neem dan contact met ons op.